Србија пребрзо стари: „Породице у Србији у просеку имају по једно дете, а око 400 школа у Србији има од два до пет ученика. Прогнозира се да ће се 2050. године популација у Србији смањити за једну петину, то јест за милон и по становника. Демографи решење виде у имиграцији.

Србија пребрзо стари

Србија је на четвртом месту у Европи по паду броја становника, показују подаци Америчког бироа за податке о становништву. У лошијој ситуацији само су Молдавија, Украјина и Бугарска. Прогнозира се да ће се 2050. године популација у Србији смањити за једну петину, то јест за милон и по становника.

Статистика показује да породица у Србији у просеку има по једно дете. О том сведочи и податак да око 400 школа има од два до пет ђака. Оваква ситуација брзо може да се реши само имиграцијом тј. доласком људи из других држава да живе у Србији.

„Све и да се наталитет подигне преко ноћи, хипотетрички гледано, треба 20-30 година да ти новорођени пристигну у радно доба. Решење за то јесте имиграција и то је оно што раде европске земље и што је сигурно будућност Србије, без обзира колико то у овом тренутку изгледало немогуће“, рекао је демограф др Владимир Никитовић.

Иако је прошле године коначно порастао број рођене деце, било је 30.000 више умрлих. То значи да у Србији годишње нестатне град средње величине. Да би број становника остао исти, потребно је да свака жена роди барем двоје деце, што се не дешава још од 1956. године.

„Људска популација Србије је међу најстаријима у Европи, са 41 година старости, што само по себи и не би било проблем да стопа природног прираштаја није у опадању, а стопа смтрности расте као последица старења нације“, рекао је директор Републичког завода за статистику др Драган Вукмировић.

У Министарству за рад и социјалну политику ради подстицања рађања од 2008. године постоји и национална стратегија. Породицама које имају више деце помаже се финансијски, међутим, због економске кризе стратегија се не спроводи у потпуности.

„Један значајан корпус мера предвиђених стратегијом није у могућности да се у овом тренутку реализује. Тако да заправо и немамо податак о томе какве мере, дносно какав ефекат имају мере које у овом ограниченом виду примењују“, рекао је Предраг Петровић из Министарства рада и социјалне политике.

Недовољан број деце рађа се у готово свим европским државама упркос, благом порасту рађања у последњих неколико година. Демографско стање у Србије лошије је него у земаља региона.

http://webvideocall.oovoo.com/callme/acafaca68/243

Advertisements