Повластице за даваоце крви: „Већина добровољних давалаца крви не зна за бројне повластице, као што су бесплатни прегледи, лекови и специјалистичке услуге. Право на бенефиције имају они који су десет пута и више дали крв или су били даваоци у претходних годину дана.

Повластице за даваоце крви

Да би током лета за све болеснике било довољно крви, стручњаци процењују да је потребно да свакога дана, само у Београду око 400 грађана да крв, а око 1.000 у Србији.

Овим хуманим чином даваоци помажу особама којима крв значи живот, али исто тако остварују и низ погодности.

Већина добровољних давалаца крви не зна да по закону не плаћа партиципацију за лекарске прегледе, поједине лекове и неке специјалистичке услуге. А они који знају, те бенефиције ретко користе.

Прегледе на ултразвучном апарату, скенеру и магнетној резонанци по упуту, једнодневни терапијски третмани у физикалној медицини и рехабилитацији, болничко лечење, амбулантно-хируршке интервенције, патронажне посете и лабораторијске анализе само су неке од услуга које су за добровољне даваоце бесплатне.

„У службеном гласнику, 5. јануара ове године објављен је правилник о правима на здравствену заштиту добровољних давалаца. Свим домовима здравља тај правилник је достављен и они морају да га поштују“, изјавила је Гордана Антуљесков из Института за трансфузију крви Србије.

Антуљесков је додала да по овом правилнику, особе које су десет и више пута дале крв или које су дале крв у претходних годину дана имају одређене бенефиције до краја живота, односно док тај правилник важи. Таква лица, између осталих услуга, не треба да плаћају партиципацију.

Сваки давалац при одласку код лекара мора да има оверену здравствену књижицу, упут лекара специјалисте и књижицу Института за трансфузију.

Иако даваоци имају право на одређене бенефиције, у пракси до њих тешко долазе – јер већина домова здравља не поштује закон. У случају да платите услугу која је за даваоце бесплатна, обратите се особи задуженој за права пацијента у тој здравственој установи.

http://webvideocall.oovoo.com/callme/acafaca68/243

Advertisements