Перионица Сплит: „Бродови америчке ратне морнарице могли би, од следеће године да, приликом повратка из Персијског залива, пристају у Сплит на прање. У операцији ‘вошдаун’ биће чишћена и опрема коју брод носи, пише ‘Слободна Далмација’.

Перионица Сплит

Сплит би могао да постане место за прање и чишћење америчких ратних бродова дугачких око 200 метара, који превозе 1000 маринаца, пише Слободна Далмација.

Према писању хрватског листа, у луци у Сплиту, у оквиру операције „Вошдаун“, на чишћење би могла да стигне и опрема коју брод носи: тенкови, хеликоптери, топништво, противоклопна возила, оружје и муниција.

До јануара 2008. године, бродови су пристајали у луци у Шпанији, а због реновирања пресељени су у Кувајт. Међутим, следеће стално пристаниште, према речима хрватског листа, могла би да буде Далмација.

Лист наводи да су се, прошле недеље, са америчким војним изасланицима састали представници хрватских министарстава, полиције, државне границе и Луке Сплит, када су Американци изложили идеју да њихови ратни бродови, до четири пута годишње, пристају у Сплиту.

Недељник Глобус преноси да су размотрене логистичке могућности и да је договорено да ће америчка страна, у што краћем року, доставити оквирни план долазака бродова и остале податке.

Иначе, операција „Вошдаун“ изгледа тако да лука осигура простор, нешто од опреме, попут електричних генератора, те пољопривредне и царинске инспекторе, а све остало раде маринци – искрцавају опрему, чисте је и враћају на брод. Цела операција траје највише седам дана, пише Слободна Далмација.

http://webvideocall.oovoo.com/callme/acafaca68/243

Advertisements