Криза узнемирила и Словенце: „Просечна месечна зарада од 1.000 евра и чланство у Еврпоској унији звучи као решење наших највећих проблема. Међутим, Словенцима то није довољно. Кажу да је живети у Словенији скупо, а и да им није лако да се прилагоде европским правилима рада и живота.

Криза узнемирила и Словенце

Кажу да је живети у Словенији скупо, а и да Словенцима није лако да се прилагоде европским правилима рада и живота. Просечна месечна зарада од 1.000 евра и чланство у Еврпоској унији изгледа није довољно.

У Словенији сматрају да су међу највећим жртвама кризе у Европској унији. У локалним радњама цене су сличне као и у Србији, иако у просеку зарађују три пута више.

Словенија је земља са најстаријим становништвом у Европској унији. Кажу, ако се настави садашњи тренд, 2015. године ће за пензије издвајати 65 одсто бруто домаћег производа.

„Није само проблем што људи сувише рано одлазе у пензију. Мало је активних, сувише мало људи ради за оне који су у пензији, који студирају“, рекао је министар за развој и европске послове Словеније Митја Гаспари.

Гаспари каже да треба проширити број активних становника и додаје да није тачно да се брже запосле они који студирају.

„Није тачна ни тврдња да ако старији раде има мање посла за младе. Са новим технологијама треб отварати нова радна места“, наводи Гаспари.

Економска криза уздрмала је словеначку привреду. Фирме банкротирају, попут „Муре“, или грцају у дуговима, као „Меркур“. Око 100.000 људи је незапослено, а и они који раде нису сигурни за посао јер ће, кажу, пропасти још неке фирме.

„Држава је богата и сви одмах добију високе отпремнине и надокнаду за плате. Држава се ангажјује да би људи добили помоћ и да би се отворила нова радна места“, навела је Даница Пург из Школе менаџмента са Бледа.

Словенци су се надали да ће се немачка привреда много брже опоравити од кризе, што би директно утицало и на њихову привреду. Како се то није десило, биће задовољни ако ове године остваре економски раст од 1,5 одсто.

http://webvideocall.oovoo.com/callme/acafaca68/243

Advertisements