03. decembar 2010. | 09:58 17:34

Izvor: Emg.rs, Beta

Grad: Bern, Njujork

Internet-sajt Wikileaks je posle šest sati blokade ponovo aktivan, na novoj, švajcarskoj, adresi, wikileaks.ch, objavila ta organizacija.

„Wikileaks se preselio u Švajcarsku“ piše na Twitter-stranici Wikileaksa.

Kompanija EveryDNS, koja obezbeđuje domenska imena Internet-sajtovima, saopštila je ranije danas da je ukinula domensko ime wikileaks.org, posle serije sajber-napada. Napadi su ugrozili stabilnost infrastrukture EveryDNS-a, to jest pružanje usluga za gotovo 500.000 drugih sajtova, navodi se u saopštenju.

Pretnje smrću osnivaču Vikiliksa

Osnivač vebsajta Vikiliks Džulijan Asandž javio je danas preko jednog internet foruma da mu se upućuju pretnje smrću zbog čega, kako je rekao, njegov tim preduzima pojačane mere bezbednosti.

„Javno je poznato da nam se upućuju pretnje smrću. Ali mi preduzimamo odgovarajuće mere predostrožznosti u granicama u kojima to možemo u odnosu na jednu supersilu“, rekao je Asandž u odgovorima na vebsajtu britanskog dnevnika Gardijan.

Protiv Azandža izdat je međunarodni nalog za hapšenje zbog istrage koja se protiv njega vodi u Švedskoj oko optužbi za silovanje i seksualno uznemiravanje.

Nalog za hapšenje vremenski se podudario sa početkom objavljivanja proteklog vikenda na portalu Vikiliks više hiljada američkih poverljivh diplomatskih depeša, koje između ostalog sadrže mnoštvo detalja iz političkog života zemalja odakle su upućene.

Objavljivanje ovih depeša izazvalo je negodovanje SAD i osude mnogih drugih zemalja.

Za mnoge zemlje koje su osramoćene otkrićima u depešama koje je počeo da objavljuje Vikiliks, Asandž i njegov portal su postali državni neprijatelj broj jedan, navodi agencija Frans pres.

Asandž, Australijanac star 39 godina, prema medijima se nalazi u Velikoj Britaniji. Njegov advokat nije potvrdio ovu informaciju, ali je naglasio da britanska policija i švedske vlasti već više nedelja imaju načina da s njim stupe u kontakt.

Francuska za ukidanje Vikiliksa na svojim serverima

Francuski ministar za industriju Erik Beson zatražio je danas zabranu portala Vikiliks na francuskim serverima, ocenivši da taj vebsajt ugrožava osobe zaštićene diplomatskom tajnošću.

Ovaj zahtev je još jedan u nizu poteza zabrane tog portala na internetu.

Vikiliks je od nedelje počeo sa objavljivanjem američkih diplomatskih telegrama slatih iz raznih svetskih prestonica što je pored negodovanja SAD izazvalo brojne reakcije u svetu.

U Francuskoj se taj sajt nalazi na serveru OVH, gde je prešao juče kada mu je američki server Amazon uskratio gostoprimstvo.

Američki internet provajder Amazon ukinuo je Vikiliks zato što je prekršio uslove korišćenja usluga time „što nije posedovao ili na neki drugi način kontrolisao“ sva prava na sadržinu procurelih diplomatskih depeša SAD koje je objavio.

Francuski ministar Beson zatražio je od specijalnog državnog tela da mu što je pre naznači kako može da se zabrani prisustvo Vikiliksa na serverima u Francuskoj.

Medvedev: Depeše pokazuju cinizam američke diplomatije

Depeše koje je objavio sajt Vikiliks pokazuju cinizam američke diplomatije, izjavio je danas predsednik Rusije Dmitrij Medvedev.

„Nismo paranoici i ne povezujemo rusko-američke odnose sa curenjem nekih informacija, mada one pokazuju sav cinizam ocena i mišljenja koja preovlađuju u spoljnoj politici pojedinih država, u ovom slučaju SAD“, rekao je Medvedev na konferenciji za novinare, posle razgovora sa italijanskim premijerom Silvijem Berluskonijem u Sočiju.

„Druga je stvar kada ta mišljenja postaju javna, ona tada mogu da nanesu štetu spoljnopolitičkim vezama i da se odraze na opšti duh odnosa“, dodao je ruski predsednik.

On je, međutim, kazao da „tu ne vidi ništa kritično jer ocene bivaju različite“.

„Mislim da bi, ukoliko bi, ne daj bože, u medije procurile ocene koje daju rusko ministarstvo spoljnih poslova ili ruske specijalne službe, uključujući i o američkim kolegama, one takođe imale velikog razloga za zadovoljstvo“, rekao je Medvedev.

„Ali, da li je to potrebno? Diplomatija je tiha stvar, kao i bankarski biznis i treba da se realizuje na odgovarajućim principima“, dodao je ruski predsednik.

Advertisements