уторак, 14. дец 2010, 14:49 -> 20:32

Тачи – шеф мафије

 

Хашим Тачи је шеф мафије која се бави шверцом оружја, дроге и нелегалном трговином људским органима, наводи се у извештају специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија. Током претходних десет година, Тачи завладао путем хероина. Приштина оптужила Мартија за дестабилизацију Косова.

Специјални известилац Савета Европе Дик Марти, који је последњих годину дана истраживао случај отмица, мучења и крађе органа Срба и Албанаца заточених на северу Албаније, оптужио је некадашњег шефа албанских герилаца и доскорашњег премијера Косова Хашима Тачија за организовање читаве те операције, пише британски Гардијан.

Из“Гардијанове“ ТВ репортаже 2008. године
Велика победа Србије

Извештај Дика Мартија представља велику победу наше државе у борби за истину и правду, рекао је заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић.

„Захваљујући помоћи и ауторитету председника Бориса Тадића и залагању и упорности правосудних органа, дошли смо до ове победе и вратили наду породицама жртава – отетих и несталих“, рекао је Векарић.

Векарић очекује ће извештај иницирати отварање бројних истрага о трговини људским органима како на Косову тако и у Албанији, чији су правосудни органи годинама игнорисали апеле за решавање тог случаја.

Кампања против Тачија

Влада Косова одбацила је оптужбе Дика Мартија, наводећи да неће пасти у замку међународних противника независности и суверенитета Косова. Приштина позвала Савет Европе да се снажно супротстави том „једностраном и запаљивом извештају“.

Наводећи да су Мартијеве наводе, у неколико наврата, истраживале локалне и међународне власти, влада у Приштини одговорила је да је цела прича замишљена како би дискредитовала имиџ Ослободлачке војске Косова.

„Јасно је да неко жели да дисредитује премијера Хашима Тачија после парламентарних избора на којима су грађани, јасно и масовно, поклонили поверење наставку развојног програма“, наводи се у саопштењу косовске владе.

„Овакав потез, низак и бизаран, од људи без кредибилитета и морала, може бити прихваћен само у круговима који не желе добро Косову и његовим становницима“, наводи влада Косова, описујућу Дика Мартија као пријатеља Карле дел Понте и српске владе.

У извештају који је настао после две године дуге истраге Дика Мартија, Хашим Тачи је идентификован као бос мафијашке мреже која почиње изнуђивањем новца пред почетак рата 1999. године, да би касније „чврсто загосподарила“ и косовском владом.

Особе блиске Тачију оптужене су да су, после рата, тајно одводиле затворенике преко албанске границе, где је, како се наводи, неколико Срба убијено због бубрега, који су продавани на црном тржишту, пише Гардијан. Наводи се да су органи вађени у клиници „Медикус“.

Тачи и Дреничка група

У Мартијевом извештају се, како наводи Гардијан, сугерише да Тачијеве везе са организованим криминалом трају више од десет година, а да су његови најближи сарадници из те, Дреничке групе, касније постали доминантна фракција у Ослободилачкој војсци Косова.

Наводи се и да им је премоћ над ривалским групама унутар герилског покрета омогућила да од 1998. године преузму контролу над највећим делом илегалних активности и јужно, у Албанији.

Осим Тачија у извештају су наведена имена још четворице припадника Дреничке групе, који су „убијали, затварали, тукли и испитивали“ особе за које су сумњали да су сарађивали са непријатељима, Србима и Ромима.

„У поверљивим извештајима који покривају период од десетак година, агенције из најмање пет држава задужених за борбу против трговине дрогом именовале су Хашима Тачија и остале чланове Дреничке групе да су насилно преузели контролу над шверцом хероина и осталих наркотика“, наводи се у извештају Дика Мартија.

„Тачи и остали из Дреничке групе стално су помињани као кључни играчи у поверљивим извештајима о мафијашким групама на Косову. Констернирано и са гађењем сам проучавао те обимне и различите извештаје“, навео је Дик Марти.

Марти је описао и како је функционисао систем крађе органа.

УНМИК био незаинтересован

„Када је било потврђено да су хирурзи спремни за операције, заточеници су појединачно извођени из сигурних кућа, убијани, а њихова тела су брзо пребацивана у клинику“, наводећи да су у случај клинике „Медикус“ у Приштини и та убиства умешане исте особе.

BND.jpg
Дреничка група, извор извештај БНД, 2006. година

„Суштинско је право народа Косова да зна истину, целу истину, што је такође незаобилазан услов за помирење међу заједницама и просперитетну будућност државе“, закључио је Марти.

Марти је навео да међународне власти на Косову, што је у то време био УНМИК, нису сматрале да је неопходно да детаљно испитају околности под којима су се ти злочини догодили, или су то чиниле нестручно и површно.

Дик Марти, током истраге која је обухватала Косово и север Албаније, суочавао се са озбиљним опструкцијама власти у Тирани и Приштини, који су тврдње бивше хашке тужитељке Карле дел Понте, због којих је истрага и покренута, назвали прљавом кампањом против Албанаца, Косова, Ослободилачке војске Косова.

Албански став према Мартијевој истрази критиковао је и званичник Уједињених нација Филип Алстон, који је Тирану отворено оптужио да спречава међународну истрагу о оптужбама за мучење, убијање и трговину људским органима током сукоба на Косову.

Током боравка у Албанији, Марти је спречен да посети место Бурел, где се, наводно, налазила импровизована болница у којој су заточеним Србима и осталим неалбанцима вађени органи.

Истрага се води о судбини око 300 особа, које су нестале после доласка међународних снага на Косово, јуна 1999. године и које су, како се претпоставља, убијене у логорима на северу Албаније.

medicus2.jpg
Еулекс је крајем октобра подигао оптужнице против пет особа умешаних у илегалну трговину људским органима, укључујући професора приштинског медицинског факултета Лутфија Дервишија, његовог сина Арбана и званичника министарства здравства Иљира Речаја. Клиника „Медикус“ налази се на путу између Приштине и Косова Поља.
Advertisements